Batterij snel leeg bij je smartphone en wat nu?

Een batterij die snel leeg raakt bij je smartphone en dat net op het moment dat je hem nodig hebt. We kennen het allemaal. De smartphones kunnen tegenwoordig erg veel en dat vergt een sterke accu, maar helaas beschikken niet alle smartphones over een krachtige batterij. Toch zijn er een aantal handelingen die je kan uitvoeren om je accuduur te verlengen. Hieronder bespreken we uitgebreid wat je moet doen om te voorkomen dat de batterij van je mobiel ineens snel leegt raakt. 

Li-Ion en Li-Po

De twee meest gebruikte batterijen in smartphones zijn Li-Ion en Li-Po. Li-Ion staat voor Lithium-Ion en wordt op dit moment het meest gebruikt in de mobiele GSM. De Li-Ion batterij heeft als voordeel dat het geen geheugeneffect heeft. Hierdoor kan je de batterij van je mobiele telefoon opladen tijdens het gebruik. Daarnaast is de batterijduur van een Li-Ion batterij langer, doordat de capaciteit hiervan groter is. 

Li-ion smartphone batterij

Li-Po staat voor lithium-polymeer en wordt ook steeds vaker gebruikt in mobiele telefoons. De Li-Po batterijen hebben als voordeel dat ze een lange levensduur hebben en ook beter toe te passen zijn op de moderne dunne smartphones.

Bij de Samsung toestellen is het mogelijk om zelf je batterij eenvoudig te vervangen. Hierbij kan je dus ook de keuze maken of je een accu van Li-Ion of Li-Po wilt gaan plaatsen. Bij de Apple iPhone toestellen is dit complexer en wordt aangeraden om dit bij de Apple store of bij een Apple gecertificeerde reparatiewinkel uit te voeren.

Batterijgebruik per App

Mobiele applicaties blijven vaak op de achtergrond nog draaien als je naar de thuispagina van je mobiele telefoon gaat. Dit zorgt ervoor dat de app nog actief blijft en zijn functie kan voortzetten, maar ook sneller weer opgestart kan worden. Echter heeft het ook als nadeel dat het meer energie van je accu zal opvreten.

Om inzicht te krijgen in het batterijgebruik per app, zal je naar de instellingen van je batterij moeten navigeren. Hieronder zie je in eerste instantie hoe je dit kan doen bij de iPhone toestellen van Apple die op iOS draaien en vervolgens bij de toestellen die op Android 9 Pie draaien. 

iOS

Batterij snel leeg energieverbruik per app iOS afb. 1
Batterij snel leeg energieverbruik per app iOS afb. 2

Android

Batterij snel leeg energieverbruik per app Android afb. 1
Batterij snel leeg energieverbruik per app Android afb. 2
Batterij snel leeg energieverbruik per app Android afb. 3

Hiermee kan je dus voor jezelf bepalen of je het belangrijk vindt dat bepaalde apps op de achtergrond blijven draaien of dat ze helemaal afgesloten kunnen worden. Zo zul je zien dat je een groot deel van je accu zal besparen en dus voorkomt dat je batterij snel leeg raakt! 

Schermhelderheid

De helderheid van je telefoonscherm speelt een belangrijke rol bij het energieverbruik van je mobiele telefoon. Hoe helderder je hem hebt staan, des te meer batterij er wordt verbruikt. Natuurlijk is het wel handig om alles op je scherm te kunnen zien, ook in zonnige situaties. Daarom wordt het vrijwel altijd aangeraden om je beeldscherm helderheid op ‘’automatisch’’ in te stellen. Hiermee zorg je ervoor dat je telefoon de helderheid in je omgeving meet en aan de hand daarvan je scherm helderheid bepaalt. Zo voorkom je dus een onnodig hoge beeldscherm helderheid in donkere situaties en bespaar je dus weer een flink deel van je accu.

Hieronder zie je in de video nog enkele tips om je batterij nog goed te kunnen houden. 

Powerbank

In sommige gevallen zal de accu van je smartphone het simpelweg niet redden om voldoende capaciteit te bieden. Dit kan frustrerend zijn wanneer je juist je smartphone zo hard nodig hebt, bijvoorbeeld op vakantie of als je onderweg bent. De meest geschikte oplossing hiervoor is door gebruik te maken van een powerbank. Dit is een draadloze oplader met vaak een groot vermogen, waarmee je je smartphone kunt opladen. Dit is superhandig, aangezien je onderweg vaak geen stopcontact in de buurt voor het opladen van je GSM. Dus als je smartphone batterij snel leeg raakt, dan is een powerbank onmisbaar!

Wat zijn de meest gebruikte batterijen in smartphones?

Dit zijn de Li-Ion (Lithium-Ion) en Li-Po (Lithium-polymeer) batterijen

Hebben apps die op de achtergrond nog invloed op het batterijgebruik?

Applicaties die op de achtergrond draaien hebben degelijk invloed op het verbruik van je batterij.

Is er een relatie tussen de schermhelderheid en het energieverbruik van je mobiele telefoon?

De helderheid van je telefoonscherm speelt een belangrijke rol bij het energieverbruik van je mobiele telefoon. Hoe helderder je hem hebt staan, des te meer batterij er wordt verbruikt.

Geef een reactie