Wat is splitleer?

Lederen producten komen tegenwoordig vaak voor. Tassen, sleutelhangers, maar ook telefoonhoesjes kunnen uit leer bestaan. Maar dan kom je er plotseling achter dat het product uit splitleer bestaat, maar wat is splitleer nou eigenlijk? We leggen het uit.

Leer 

Om duidelijk te kunnen maken wat splitleer nou is, is het handig om eerst eens te begrijpen hoe het leer wordt verkregen. Leer wordt verkregen uit dierenhuid en zo’n huid bestaat uit drie lagen. Zo heb je de opperhuid, wat eigenlijk de huid is wat wij tijdens het leven van het dier kunnen zien en het bovenste laagje vormt. Daaronder ligt de leerhuid, ook wel nerflaag genoemd, wat men kan gebruiken. En als derde laag bevindt zich het onderhuids bindweefsel. 

Diversiteit-in-leer

Soms kan het zijn, zoals bij het huid van een rund, dat deze te dik is om te kunnen verwerken. In dat geval wordt de huid gespleten tot splitleer lagen, waarbij het bovenste laagje de nerfsplit (of nerfleer) wordt genoemd en het onderste laagje de vleessplit. Indien de huid dik genoeg is, kan er ook een middellaag worden verkregen, wat de kernsplit wordt genoemd. Hoe deze splijting precies verloopt kan je hier lezen.

Nerfsplit

Van de verkregen lagen is de nerfsplit het meest waardevol, aangezien de vezelstructuur van deze laag zeer compact is en daarmee de kans op scheuren of beschadigingen zeer klein is. Binnen de volksmond wordt dan ook niet meer de term nerfsplit gebruikt, maar spreekt men over nerfleer. 

Kernsplit

Zoals eerder benoemd kan er bij het splijten van leder, ook een middelste laag worden verkregen die de kernsplit wordt genoemd. Deze laag is minder sterk dan het verkregen nerfsplit, maar wordt desondanks vaak gebruikt bij materialen. Je zal het in de volksmond ook wel kennen als Suède. 

Vleessplit

En dan kom je aan bij de onderste laag van het gespleten leder, ook wel de vleessplit genoemd. Tevens is dit de laag wat men ook wel splitleer noemt. De vezelstructuur van deze laag is aanzienlijk grof, waardoor de kans op beschadiging erg groot is. Hierdoor is het ook veel minder duurzaam dan de bovenste verkregen nerfsplit laag. Een ander nadeel verder is dat splitleder minder goed bestand is tegen licht, waardoor het makkelijker en sneller zijn kleur kan gaan verliezen. 

splitleer

Toepassing

Hoewel splitleer niet erg duurzaam is als de nerfsplit, wordt het toch nog vaak toegepast bij bij velen producten. Je kunt hierbij denken aan schoenen, maar daarnaast wordt het ook vaak toegepast bij de productie van telefoonhoesjes of tablethoesjes.

Voor het volledige aanbod van hoesjes bestaande uit splitleer kan je hieronder een kijkje nemen

Geef een reactie